Durerea produsă de cicatriciDurerea produsă de cicatrici

Durerea produsă de cicatrici

Cicatricile sunt deseori dureroase, în special cele apărute în urma unor intervenții chirurgicale. Multe persoane resimt senzații dureroase de “strângere/ tragere” a pielii la cald sau la rece.

Cauzele durerii

 1. Intervenții chirurgicale – de exemplu cicatrici apărute în urma operațiilor abdominale, histerectomiei, operațiilor de șold, sau cezarienei
 2. Îngroșarea cicatricei și creșterea circulației
 3. Expunerea la temperaturi extreme, foarte ridicate sau foarte scăzute
 4. Haine strâmte care determină frecare și iritație
 5. Exerciții fizice intense ( de exemplu sporturi anaerobe)

Alte cauze care să determine durere la nivelul cicatricii pot fi, de asemeni, posibile. Cele de mai sus sunt cele mai frecvente.

Durerea produsă de cicatrici: tratament

Mai jos regăsiți opțiuni de tratament disponibile în tratarea cicatricilor, în funcție de cauza care le-a produs. Dacă aveți dubii, întotdeauna consultați un medic!

 1. Tratamentul cicatricei apărute în urma operațiilor trebuie discutat cu un medic. Puteți consulta un specialist în durere spre exemplu.
 2. Durerea cicatricilor dispare atunci când cicatricea devine stabilă. Dacă durerea persistă atunci există o problemă! Un nerv poate fi prins de pielea care se strâ În acest caz trebuie intervenit chirurgical. Dacă durerea persistă consultați un medic!
 3. Evitați temperaturile extreme – limitați expunerea la soare, nu mergeți la solar sau la saună și luați măsuri corespunzătoare atunci când este foarte frig.
 4. Purtați haine comfortabile, largi.
 5. Odihniți-vă după eforturi intense dacă ați solicitat cicatricea prin exerciți fizice intense.

Tratamentul suplimentar al durerii produse de o cicatrice

Pe lângă tratamentul medical, puteți lua măsuri suplimentare pentru a reduce durerea dată de cicatrici supărătoare:

 • Masați zilnic cicatricea
 • Aplicați presiune asupra cicatricei. Există pansamente compresive pe care le puteți aplica. Acestea sunt în general folosite pentru cicatricile apărute în urma arsurilor. Medicul dumneavoastră vă poate oferi mai multe informații.
 • Folosiți o cremă pentru cicatrici, de exemplu ALHYDRAN:

ALHYDRAN introduce umiditate în interiorul pielii afectate de cicatrice – și o sigilează. Rezultatul constă în imposibilitatea evaporării imediate ( multe alte crème similare permit evaporarea). Efectul de tragere al cicatricii dispare și cicatricea se “relaxează” și pielea devine suplă, elastică. Durerea se reduce până la dispariție.

Beneficiile ALHYDRAN sunt dovedite științific.