Sfaturi pentru îngrijirea pielii arse de soareSfaturi pentru îngrijirea pielii arse de soare

Sfaturi pentru îngrijirea pielii arse de soare

Te-ai întors din vacanță și pielea ta este bronzată dar mult mai uscată? Sau încă ești în vacanță dar bronzul mult dorit este de fapt o piele roșie cu o senzație de arsură sau de mâncărime?

Iată mai jos ce trebuie să știi despre cum să acționezi în caz de arsuri solare.

Ce se întâmplă de fapt când ne bronzăm?

În primul rând trebuie să înțelegi ce se întâmplă la nivelul pielii tale atunci când te expui la soare. Practic, arsura solară este distrugerea și în cele din urmă moartea stratului superficial al pielii. Razele ultraviolete determină producerea de radicali liberi și stress oxidativ care distrug ADN- ul celular. Se generează apoi o cascadă de mediatori ai inflamației și distrucției celulare. Apare inflamația, înroșirea, descuamarea și senzația de discomfort.

Chiar dacă te înroșești foarte puțin, este un semn că pielea ta suferă! Dacă însă expunerea la soare este prelungită, pe lângă distrugerea stratului superficial de celule și pierderea umidității, vasele de sânge de la nivelul dermului se dilată și se pierde lichid și la acest nivel, iar acest lichid extravazat formează flictene (bășici/vezicule).

Corpul nostru are capacitatea de a se apăra împotriva soarelui. Mecanismele de apărare sunt reprezentate de grosimea stratului de piele și de pigmentul pielii. De fapt, atunci când vă bronzați, corpul vostru se apără parțial de soare. Pigmentul eliberat este de fapt o “umbrelă” în jurul ADN-ului  celular pe care îl protejează.

5 sfaturi pentru ingrijirea pielii

Distrugerea pielii este un proces ireversibil, din păcate. Există însă metode prin care putem accelera vindecarea și repararea pielii arse de soare.

  1. Dacă pielea ta este prea roșie, ia un antiinflamator cum ar fi ibuprofen sau aspirină. Acesta oprește evoluția inflamației și înroșirii și diminuează durerea.
  2. Fă un duș cu apă mai rece, și îndepărtează clorul, sarea sau nisipul care sunt iritante. Ai posibilitatea să faci o baie? Și mai bine! Adaugă o lingură de ovăz integral în cadă, are efect calmant!
  3. Hidratează corect pielea! Din fericire, poți oferi pielii tale ajutor în restabilirea echilibrului hidric pierdut. Două lucruri sunt foarte importante: hidratarea și menținerea apei de către bariera pielii. Multe persoane folosesc crème pentru restabilirea echilibrului hidric. Acestea insă nu reprezintă o soluție completă. Cele mai multe preparate induc hidratare dar nu restabilesc echilibrul hidric. Cu alte cuvinte hidratarea dispare imediat. Pentru a menține în echilibru hidratarea un produs trebuie sa introducă agenții hidratanți și să sigileze pielea în așa fel încât aceștia să nu iasă.
  4. Folosește comprese cu lapte, ouă sau ceai verde. Proteinele din lapte și ouă acoperă și calmează iar ceaiul verde reduce inflamația.
  5. Hidrateaza-te! Soarele nu îndepărteaza doar apa de la nivelul pielii, ci deshidratează întregul organism, de aceea după o zi lungă la plajă vă simțiți foarte obosiți. Beți multe lichide sau consumați fructe cu conținut mare de apă cum ar fi pepenele.