Cum tratezi o bășică apărută în urma unei arsuri?Cum tratezi o bășică apărută în urma unei arsuri?

Cum tratezi o bășică apărută în urma unei arsuri?

O bășică apărută în urma unei arsuri este o arsură de gradul 2 pe care o poți trata singur de cele mai multe ori. Este o veziculă cu lichid care apare pe tegument. De fapt ceea ce se întâmplă este că epiderma (stratul exterior al pielii) se detașează de straturile subiacente.

Aveți grijă! O astfel de veziculă poate fi superficială sau profundă. Vizual cele două tipuri nu pot fi deosebite. Oricum, dacă rana nu se vindecă în două săptămâni sau apar complicații mergeți la un specialist dintr-un centru de arsuri. Funcția pielii se pierde și probabil aveți o arsură mai severă.

Cum apare o bășică în urma unei arsuri

O bășică apare în urma contactului cu un agent termic. De exemplu ceai sau cafea fierbinte, ulei încins, un motor fierbinte sau foc pur și simplu.

Contactul cu rece extrem poate de asemeni să cauzeze bășici. Spre exemplu contactul cu CO2 dintr-un extinctor.

Substanțele chimice pot determina și ele bășici.

Evitați infecțiile

Bășicile se vindecă în general bine, dar există mereu riscul unei infecții. Dacă se întâmplă, pielea care rămâne intactă poate fi distrusă și nu poate fi înlocuită cu piele nouă. Rezultatul infecției este așadar serios.

Mulțe persoane consideră că bășicile trebuie sparte. Niciodată să nu faceți asta! Creșteți astfel riscul infecțios. Cel mai bine este să acoperiți bășica cu un pansament steril. Această manevră scade riscul infecțios. (vedeți mai jos sfatul nr. 4)

Tratamentul corect

Menținerea zonei arse curată și rece este cel mai important mod de a trata o bășică apărută în urma unei arsuri. Corpul dvs se asigură că vezicula se va vindeca automat, într-o perioadă de câteva săptămâni.

Mai jos regăsiți câteva sfaturi:

  1. Apa!
    Aplică imediat după apariția bășicii. Ține bășica sub apă rece timp de 20 de minute. Dar ai grijă: dacă trebuie să răcești o zonă mai mare poți risca să induci hipotermie.
  2. Ai grijă cu îmbrăcămintea!
    Dacă bășica este sub îmbrăcăminte, îndepărtează hainele doar după ce te asiguri că bășica nu este prinsă de acestea. Nu ești sigur că bășica este sau nu lipită de hainele tale? Mergi la spital!
  3. Pansamentul
    Infecția este întotdeauna un risc al arsurilor. Pentru prevenirea infecției, acoperă bășica cu un pansament steril. Nu strânge pansamentul!
  4. Folosește crema pentru cicatrici ALHYDRAN
    ALHYDRAN rehidratează pielea pe și în jurul bășicii. Rezultatul este o piele care se vindecă mai repede și un risc mai mic de apariție a cicatricilor. Folosește ALHYDRAN doar când pielea este vindecată și închisă.

Ar trebui să consult un medic?

Da, în unul dintre următoarele cazuri:

  • Dacă aveți dubii, din orice motive, că nu puteți îngriji singur zona arsă
  • Dacă apar pete albe- gălbui nedureroase
  • Dacă pielea nu se vindecă și nu se închide în 2 săptămâni
  • Dacă zona cu bășici este mai mare decât palma dvs
  • Dacă hainele sunt lipite de zona arsă
  • Dacă bășica este pe față sau în altă zonă problematică
  • Dacă pacientul este copil sau adolescent, întotdeauna vizitați un medic